Oost-Karpatisch Biosfeerreservaat

Oost-Karpatisch Biosfeerreservaat
Natuurreservaat
Oost-Karpatisch Biosfeerreservaat (Karpaten)
Oost-Karpatisch Biosfeerreservaat
Situering
Land Vlag van Oekraïne Oekraïne
Vlag van Slowakije Slowakije
Vlag van Polen Polen
Coördinaten 49° 5′ NB, 22° 34′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Ustrzyki Górne
Snina
Peretsjyn
Informatie
IUCN-categorie Ia (Natuurreservaat)
Oppervlakte 2.132,11 km²
Opgericht 1992
Website Officiële website
Foto's
De locaties van de deelgebieden binnen het Oost-Karpatisch Biosfeerreservaat.

Het Oost-Karpatisch Biosfeerreservaat werd in 1992 opgenomen in de lijst met biosfeerreservaten van UNESCO's Mens- en Biosfeerprogramma (MAB). Het was tot aan 1998 een bilateraal reservaat met gebieden in het zuidoosten van Polen en het noordoosten van Slowakije. Sinds 1998 werden ook enkele gebieden in het noordwesten van Oekraïne bij het Oost-Karpatisch Biosfeerreservaat gevoegd. Het was hiermee het eerste trilaterale biosfeerreservaat van UNESCO.[1] Sommige delen van het Oost-Karpatisch Biosfeerreservaat zijn ook uitgeroepen tot natuurerfgoed en vallen onder de werelderfgoedinschrijving «Oude en voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en andere regio's van Europa». Dit zijn het Oerbos van Stužica, Oerbos Rožok, Oerbos Havešová en Stoezjytsja-Oezjok.[2][3]

  1. (en) UNESCO (2007). Biosphere Reserve Information: East Carpathians. Geraadpleegd op 19 november 2015.
  2. (en) UNEP (2012). Primeval beech forests of the Carpathians and the ancient beech forests of Germany, Slovakia and Ukraine. Geraadpleegd op 20 november 2015.
  3. (en) Geyer et al. (2011). Fundamentals for a modern management concept for the Carpathian Biosphere Reserve (Transcarpathia, Ukraine – including the Ukrainian parts of the UNESCO World Heritage Site "Primeval Beech Forests of the Carpathians"). Geraadpleegd op 20 november 2015.

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Nelliwinne